Leiden bouwt aan haar toekomst en daar hoort een goede bereikbaarheid bij.

Centrumroute

De gemeente Leiden werkt aan de herinrichting van de centrumroute die loopt van Station Lammenschans naar Station Leiden Centraal via de Hooigracht, de Lange Gracht en het Schuttersveld. De Centrumroute wordt de HOV-verbinding door de stad en maakt het mogelijk om het aantal bussen in de Breestraat te halveren. De route wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht om zo de kwaliteit en leefbaarheid te verbeteren. Ook is er veel aandacht voor de fietser. De werkzaamheden zijn afgelopen najaar gestart met de herinrichting van de omgeving Jan van Houtbrug / Garenmarkt.

RijnlandRoute

In 2017 is de aannemer gestart met de aanleg van de Rijnlandroute. Dit is de nieuwe provinciale wegverbinding tussen Katwijk en de A4 bij Leiden. Deze verbinding is van groot belang voor de hele regio en zorgt voor fors minder verkeer op de overbelaste wegen in Leiden. In 2017 en 2018 wordt vooral gewerkt aan de nieuwe aansluitingen en verbredingen van de A4 en de A44 en de voorbereidingen voor de boortunnel onder die onder Voorschoten door zal gaan. De weg is in 2022 klaar. Dan is de reistijd van de A4 naar bijvoorbeeld het Bio Science Park teruggebracht tot 5 minuten!

‘Leidse Ring Noord’

Het project Leidse Ring Noord zorgt voor een goed bereikbaarheid van het noordelijk deel van Leiden en Leiderdorp. De gemeenten Leiden en Leiderdorp realiseren drie nieuwe ongelijkvloerse kruisingen en een aantal andere maatregelen om de doorstroming te verbeteren. Op die manier wordt deze route aantrekkelijker dan de overbelaste routes door de verschillende centra. De route loopt van de A44 naar de A4 via Plesmanlaan, Schipholweg, Willem de Zwijgerlaan en de Oude Spoorbaan. In het centrum ontstaat daardoor meer ruimte voor bestemmingsverkeer, openbaar vervoer, fietsers en voetgangers.
In 2021 is de Leidse Ring gereed.

Ontsluiting Leiden Bio Science Park

In januari 2017 is een grote stap gezet in de bereikbaarheid van het Bio Science Park door de openstelling van de eerste ongelijkvloerse kruising op de Plesmanlaan. Deze geeft een goede indruk van hoe de Leidse Ring Noord er in 2021 er uit zal kunnen zien.

Parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt

Winkelen, werken, recreëren en wonen, het komt allemaal samen in het centrum van de stad. Daarom biedt Leiden haar bezoekers makkelijke en comfortabele parkeerplekken dichtbij de binnenstad. In april opende de parkeergarage Lammermarkt feestelijk haar deuren. In mei start de bouw van een tweede parkeergarage onder de Garenmarkt. De parkeergarages bieden straks 950 hoogwaardige parkeerplaatsen. Een goed begin van een dagje Leiden.