Waar gisteren morgen ontmoet

Het stationsgebied in Leiden ligt tussen de historische binnenstad en de Campus Bio Science Park. Als een van de grootste stations van Nederland verwerkt Leiden CS dagelijks ruim 70.000 passanten. Het stationsgebied wordt de komende jaren ontwikkeld tot een multifunctioneel OV-knooppunt waar reizen, wonen, werken en verblijven op een prettige manier samenkomen. Voor dit nieuwe leven en werken tussen de historische binnenstad en de wetenschap- en kennisenclave creëert de gemeente Leiden kansen om te investeren in woningen, kantoren, retail en leisure. Het stedenbouwkundig plan voor dit gebied nodigt ontwikkelaars uit te participeren in deze, kansrijke gebiedsontwikkeling waar gisteren morgen ontmoet!

Mensen werken en wonen steeds meer in de buurt van een OV-knooppunt. In de toekomst zullen in het gebied rondom station Leiden Centraal 10.000 extra mensen gaan werken. Daarnaast biedt het gebied ruimte voor 700 tot 1.000 extra woningen.

Lorentz (Rijnsburgerblok Fase 1 en 2)
In 2017 is de bouw van Lorentz gestart. Het multifunctionele Lorentz is het eerste project in het Stationsgebied dat ontwikkeld wordt en vormt daarmee de start van de integrale gebiedsontwikkeling. Wonen en werken naast het station en op een steenworp afstand van de historische binnenstad. Ook is er ruimte gereserveerd voor retail en horeca. Syntrus Achmea en bouwcombinatie Hurks-Van Wijnen ontwikkelen Lorentz. Het ontwerp is gemaakt door Neutelings Riedijk Architecten.

Synchroon (Rijnsburgerblok Fase 3)
In 2015 ondertekenden de gemeente Leiden en ontwikkelaar Synchroon een grondreserveringsovereenkomst voor de ontwikkeling van het tweede deel van het Rijnsburgerblok (locatie ABN Amro). Het plan is om hier twee woontorens te bouwen met koop- en huurappartementen, een hotel, dienstverlening en horeca. Tevens overleggen beide partijen met de ABN Amro over de mogelijke terugkomst van de bank. Verder krijgt het complex een parkeergarage.

De Geus: bioscoop
Sustay, gaat het ‘YNS’-gebouw aan het Stationsplein 24 en Stationsweg 36 – 46 (locatie Jumbo) ontwikkelen. Op deze plek komt een nieuw gebouw met de naam De Geus. In De Geus komt een grote bioscoop met acht zalen, geëxploiteerd door Bioscopen Leiden. Daarnaast komt er ruimte in het gebouw voor een winkelformule van Jumbo, horeca, 84 huurwoningen en ruimte voor congressen. Onder het gebouw is straks parkeerruimte voor 120 auto’s.

Stedenbouwkundig plan
Rients Dijkstra van bureau Maxwan ontwikkelde samen met de gemeente een stedenbouwkundig plan voor het toekomstige Stationsgebied. Het plan laat zien hoe de omgeving rond Leiden CS kan uitgroeien tot een levendig gebied met een gevarieerde mix aan functies, zoals kantoren, woningen en winkels. Om een prettig verblijfsklimaat te creëren, komt er ook ruimte voor leisure functies. Het toekomstige Stationsgebied wordt een fijnmazig netwerk van straten, zoals de oude Leidse binnenstad. Kenmerkend voor het nieuwe Stationsgebied zijn sokkels en teruggelegen hoogbouw. In de openbare ruimte wordt samenhang gecreëerd waarbij de nadruk ligt op rustige, kleinschalige straten en groene buitenruimte.