Winkelgebied Aalmarkt

De Aalmarkt ligt in het hart van de historische binnenstad van Leiden. De herontwikkeling van dit gebied zorgt voor een versterking en uitbreiding van het kernwinkelgebied en geeft daarmee een economische impuls aan de stad.

Het Aalmarktproject bestaat uit drie deelgebieden: het Waagblok, het Stadsgehoorzaalblok en het Haarlemmerstraatblok. In deze blokken wordt er in totaal 24.000m2 winkeloppervlak herontwikkeld, waarvan 8.000m2 uitbreiding en 16.000m2 renovatie. Rekening houdend met de vele monumenten in het gebied, worden er ruimere winkelunits gecreƫerd, zodat ook grotere modewinkels zich in het Aalmarktgebied kunnen vestigen.

De winkels in het Waagblok en Stadsgehoorzaalblok zijn respectievelijk in 2014 en 2016 geopend. De herontwikkeling van het Stadsgehoorzaalblok zorgt voor een betere verbinding tussen de Haarlemmerstraat en de Breestraat door de realisatie van een nieuwe winkelstraat, de Catharinasteeg (NRW Jaarprijs 2018, ICSC Regeneration Award 2018). Deze steeg komt uit op de Catharinabrug (betonprijs 2017, ECSN Concrete Award 2018), die zorgt voor aansluiting met de Haarlemmerstraat waarmee een winkelrondje is ontstaan. Het Haarlemmerstraatblok is op dit moment in uitvoering en tevens het sluitstuk van de gebiedsontwikkeling. Met deze laatste ontwikkeling krijgt Leiden er een grote internationale modewinkel bij.