Programma binnenstad

Leiden is genomineerd als Beste Binnenstad finalist. Een resultaat dat mede gerealiseerd is vanuit Programma Binnenstad, in samenwerking met haar partners. Leiden is de Stad van Ontdekkingen. En kenmerkt zich vanuit haar onderscheidende en diepgewortelde DNA van Kennis & Cultuur.

 
In de afgelopen 12 jaar zijn er in Programma Binnenstad 18 ontwikkellocaties gerealiseerd. Dit heeft geresulteerd in een hoogwaardige kwaliteit van bereikbaarheid, openbare ruimte, groen, properheid en gastvrijheid van de stad. Enkele succesvolle voorbeelden zijn;

  • Parkeergarages Lammermarkt, de Aalmarkt, Garenmarkt
  • HOV-route
  • Vernieuwing van de winkelstraten
  • Optimalisatie van openbare ruimte
  • Singelpark en Singelparkbruggen
  • Renovatie van de Lakenhal en nieuwbouw van Naturalis
  • Ontwikkellocaties Energiepark en Meelfabriek
  • Ontwikkeling van megabioscoop en hotel met appartementen bij het station

De ontwikkelstrategie van Programma Binnenstad draagt het bij aan een betere, efficiëntere gebiedsontwikkeling en vastgoedontwikkeling. En dus aan een hogere kwaliteit van de binnenstad. Van daaruit is ingezet op de strategische programmering en het unieke totaal-aanbod aan cultuur, retail, horeca.
De Leidse binnenstad heeft het beste van twee werelden; een moderne setting en aanbod, in combinatie met een enorme diversiteit aan historisch erfgoed. En ook de grachten dragen bij aan de ‘totaalbeleving’ die Leiden biedt. Dit trekt zowel bewoners en bezoekers aan, het verhoogd hun verblijfduur en appelleert tot vervolgbezoek. Daarnaast heeft Leiden als studentenstad een dynamisch karakter. En vormt de verbinding met BioSciencePark een intensieve impuls aan onze stad die continue in ontwikkeling is en blijft.

Verder zijn wij verheugd dat Leiden in 2022 de European City of Science is. Vanuit een jaarronde programmering zullen vele internationale congressen plaatsvinden en hoogwaardige bezoekersgroepen aantrekken. In 2022 maar zeer zeker ook in de spinn-off in de jaren daarna.