Meelfabriek

Inspirerend wonen, werken en recreëren in Leiden

De Meelfabriek is een imposant industrieel complex aan de rand van het historische centrum van Leiden dat wordt getransformeerd tot een bruisend onderdeel van de stad, een icoon in stadsarchitectuur. Oude, industriële gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen en er worden nieuwe gebouwen toegevoegd. Het masterplan voor de nieuwe Meelfabriek is omvangrijk en beslaat circa 46.000 m² vloeroppervlakte.

Ieder gebouw krijgt een nieuwe functie en zal zo ontworpen worden dat het een individueel architectonisch karakter zal hebben. Zo komt er een design viersterrenhotel met skybar, een watertaxi die bezoekers snel ter plaatse brengt, lofts en appartementen, winkels, kantoren voor creatieve bedrijven, een spa & wellness, een ambachtelijke markt, een ondergrondse parkeergarage, een tuin, een levendig plein, ruimtes voor kunst en cultuur, een filmhuis, cafés en restaurants.

Aan de basis van het masterplan ligt de overtuiging dat de gebouwen hun karakter ontlenen aan hun draagconstructie. De constructieve anatomie van ieder gebouw zal zichtbaar blijven: van de elegante staalskeletconstructies en het ‘woud’ van betonnen kolommen tot de aaneenschakeling van kathedraalachtige siloruimtes. Oude industriële kracht als achtergrond voor hedendaags leven.