Duurzaam en gemengd wonen in een groene omgeving

Dichtbij het Centraal Station van Leiden wordt een nieuwe toekomstbestendige stedelijke woon- en leefomgeving gerealiseerd. Het project Vondel en de Zwaan is het nieuwe en verbeterde plan voor de in november 2020 gepresenteerde visie voor de Motorhuislocatie. Met het ontwerp van twee zorgvuldig in de omgeving ingepaste woongebouwen en de omringende landschapsarchitectuur, komen wij tegemoet aan de grote vraag naar betaalbare woningen en de wens van de bewoners om de hoogte-accenten aan de Vondel- en Plesmanlaan te plaatsen.

Waar nu nog autodealer Motorhuis Leiden is gevestigd, vlakbij het Centraal Station van Leiden, ontwerpt Rijnboutt een ensemble van woongebouwen en groene ruimten. Omdat de automotive industrie verandert en een garage-showroom in de stad niet meer van deze tijd is, worden deze bedrijven verplaatst naar bedrijventerreinen.

Op deze vrijkomende ruimte aan de rand van het stationsgebied komt een nieuwe toekomstbestendige stedelijke woon- en leefomgeving. In aansluiting op de woningvraag komen we tegemoet aan de behoefte van de stad: het Vondelkwartier is een van de weinige locaties waar Leiden de belofte kan waarmaken om in totaal 10.000 woningen te realiseren. Er worden ruim 500 betaalbare en kwalitatief hoogwaardige 2-, 3- en 4-kamerwoningen ontwikkeld voor een brede doelgroep. Zo wordt er een aantrekkelijk stuk stad gecreƫerd en versterken we het intensief ruimtegebruik.